Ensomhet er en følelse som alle kjenner på i blant. Har du nylig flyttet til et nytt sted, er det nærmest uunngåelig å føle seg ensom de første månedene. Kan hende hjelper det å tenke på ensomhetsfølelsen som en beskjed fra deg selv, til deg selv, en påminnelse om at du er et menneske og derfor trenger å være sosial og tilhøre en sosial gruppe.

Utvikle vennskap tar tid

Vennskap er en underlig ting. Noen ganger sier det «klikk» ved første blikk og du bare kjenner det på deg at dette er en person jeg vil bli god venn med, og at det er gjensidig. Du er heldig hvis du opplever dette – slike møter skjer ikke så ofte.

De fleste vennskap kommer mer snikende på deg. Kan du huske hvordan du ble venner med de vennene du har fra hjemplassen? Det å være venner betyr ikke at man har alt til felles. Det handler om å bli kjent med noen over tid, bli vant til dem, få sammensatt informasjon om hvem de er som mennesker fra flere situasjoner, dele minner og ha felles referanser fra ting man har gjort. Derfor tar det tid å få nye vennskap. Ofte er skolen, eller fritidsaktiviteten tilrettelagt for at vennskap utvikler seg, nettopp fordi man møtes jevnlig over tid og gjennom aktiviteter. Den hjelpen får du ikke alltid på høyere utdanning. Her er noen tips til hvordan du kan ta grep selv.

Tilgjengelighet

Det viktigste du kan gjøre for å skaffe nye venner, er å vise andre at du er tilgjengelig. Det betyr å tørre å sette seg i kantina alene, tørre å se kontaktsøkende ut, ikke gjemme seg bak PC’en eller telefonen. Mange haster fort hjem etter forelesning, for å slippe det ubehaget det er å vise sin ensomhet til andre. Det kan også innebære å gå på aktiviteter studiestedet arrangerer, og trosse ubehaget med å komme alene.

Ta det første steget

Smil. Vær hyggelig. Spør han eller hun du sitter ved siden av om noe. Snakk om fag, hvilke bøker du leser nå, om du kan låne en penn, gi en kompliment, ja til og med været. Dette er en utfordring for den sjenerte. Se om du klarer det likevel. Husk at ingen ser nervene dine slik som du kjenner dem i kroppen, og alle mennesker blir affektert av å snakke med noen de ikke kjenner, så litt nerver må til. Samtidig liker vi alle å få vennlig oppmerksomhet. Prøv å ha blikket opp og smilet på, selv om du egentlig bare vil gjemme deg. Tenk litt på hva du hadde likt at noen spurte deg om. Det viktigste er kanskje ikke hva du sier, men at du sier noe.

Vær fleksibel

Selv om du har planlagt å skrive en oppgave, ta en klesvask, eller er sliten etter en dag på forelesning; får du en invitasjon; si ja! Klesvasken tar du en annen dag og du kan få energi hvis aktiviteten blir morsom. Selv om invitasjonen kanskje ikke er den aller mest spennende, så kan den lede til noe mer.

Søk aktiviteter som varer over tid

Har du vært inne og sett på alle tilbudene som fins i din samskipnad? Det finnes det hundrevis av studentforeninger og -aktiviteter, for alle interesser. Kanskje det er lurt å sikte mot en som møtes jevnlig, for eksempel en gang i uka? Det er lett å tenke at alle der kjenner hverandre fra før eller at du ikke er god nok/ kan nok om aktiviteten. Husk da at foreningene og aktiviteter som er for studenter, er til for nettopp deg! Mest sannsynlig er det flere nye der, alle har vært nye engang og du er hjertelig velkommen du også.

Vær tålmodig

Du må prøve noen ganger, for å finne frem til den rette vennen. Det er ikke sikkert du er så heldig at du får «napp» ved første kast. Selv om det å søke nye venner kan føles sårbart og slitsomt, er det verdt innsatsen når du finner en venn.

Ensomhet er ingen skam

Det at du føler deg ensom, betyr at du ønsker deg nærhet og vennskap. Du har ikke funnet din flokk ennå, og det er du slett ikke alene om. Det er ingenting å skamme seg over. Lykke til i jakten på nye venner!