Mange beskriver smerten under samleie som sviende og brennende. Smerten kan ha flere årsaker. En vanlig årsak er at skjeden ikke er klar og våt fordi du ikke er tilstrekkelig opphisset. Du kan da få irriterte slimhinner, med sår og sprekker som resultat. Men problemet med tørr skjede og såre slimhinner kan også ha andre årsaker.

Soppinfeksjoner

Mange opplever at smerten starter med en soppinfeksjon. Soppinfeksjoner kan gi kraftig irritasjon i slimhinnene. På grunn av at soppen kommer fort tilbake, behandles det igjen og igjen. Behandlingen gjør slimhinnene skjøre og mer mottakelige for rifter, som igjen gir smerter under samleie og gir symptomer som ligner på sopp. En ond sirkel, med andre ord.

Vulvodyni/Vestibulitt

Smerter i skjedeinngangen, nederst i åpningen, som gjør det smertefullt eller ubehagelig å føre en penis inn i skjeden, kan være en tilstand som kalles vulvodyni, eller vestibulitt. Smerten beskrives ofte som brennende og stikkende. Samleie blir smertefullt, og for noen helt umulig å gjennomføre. Mellom 4-28 % av kvinner i alderen 20-40 år rammes av vestibulitt. Som en del av behandlingen kan det være aktuelt å smøre bedøvende salve i skjedeinngangen der smertene oppstår. Det er for å dempe smertefølelsen, og for å lære nervene at det ikke skal gjøre vondt. Total pause fra samleie i 4-6 uker er også en del av behandlingen.

Vaginisme

Ved vaginisme er muskulaturen i bekkenbunnen rundt skjeden veldig stram, skjedemuskulaturen spenner seg ufrivillig. Samtidig som krampene oppstår, kan du kjenne en brennende smerte. Det gjøre det vanskelig å få noe inn i skjeden. For noen er det kun stramt under eller etter samleie, mens andre kan ha problemer med å føre tamponger eller fingre inn i skjeden. Det er svært viktig å bruke god tid for å bli opphisset før penetrering. Ved stram muskulatur blir åpningen til skjeden trangere og det kan gi mer friksjon som kan gi sårhet og smerter. Mange kommer inn i en ond sirkel, og det er vanlig å ha vaginisme og vulvodyni/vestibulitt samtidig. Det er viktig å lytte til kroppens signaler, som smerter eller krampetilstander, og avstå fra sex når du ikke har lyst. Men det at det gjør vondt når du har sex nå, betyr derimot ikke at det kommer til å være smertefullt resten av livet.

Det finnes ingen mirakelkur

Behandlingen tar lang tid, og krever egeninnsats. Studier viser at behandlingen funker for de fleste som blir rammet, men at det kan ta opptil 2-3 år før det blir bedre. Det er viktig å identifisere hva problemene skyldes, og få riktig hjelp. Du kan henvende deg til fastlegen, gynekolog, fysioterapeut eller sexologisk rådgiver. Fastlegen er vant til denne problemstillingen og vil hjelpe deg til videre behandling dersom det er nødvendig. Det viktigste er at du kommer til en behandler som er kjent med problemstillingen og som kan hjelpe deg videre.