I tillegg til å forhindre graviditet, har prevensjon også andre positive funksjoner som kan være av interesse. Kviser, menstruasjonssmerter, uregelmessig menstruasjon, PMS og sjenerende hårvekst er bare noen eksempler på plager prevensjon kan ha positiv effekt på.

I tillegg til å informere om alle typer prevensjonsmidler som finnes, skal legen eller helsesykepleieren gå gjennom noen spørsmål angående deg og din families helse. Grunnen til at disse spørsmålene blir stilt, er for å finne ut om det er noen prevensjonsmidler som ikke passer for deg av medisinske grunner.

Andre punkter som er viktige å ta hensyn til når du velger prevensjon, er hvor langsiktig prevensjon du ønsker, om du har vansker med å huske å ta tabletter daglig, hvor sikker prevensjonen er og eventuelle bivirkninger.

Prevensjonsmidlene som finnes, kan deles inn i tre forskjellige grupper basert på hva de inneholder.

1. Prevensjon som inneholder østrogen og gestagen (kombinasjonspreparater)

P-piller, p-ring og p-plaster er kombinasjonspreparater som inneholder de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron (kalles gestagen i prevensjonsmidler). Fordelen med disse er at du får kontrollerte blødninger hver måned. Blødningen (menstruasjonen) kommer den uken du ikke tar piller eller bruker ring eller plaster, eller når du tar sukkerpiller. Du vil også ha mulighet for å utsette menstruasjonen ved å hoppe over disse ukene.

2. Prevensjon med bare gestagen

Hormonspiral, p-stav, gestagen p-pille, og p-sprøyte er prevensjon med kun gestagen. Fordelen med disse er at det ikke er noen økt risiko for blodpropp, hjerneslag eller hjerteinfarkt. Ulempen er lite kontroll over blødninger, spesielt de første månedene. Noen mister blødningene fullstendig. Det er store variasjoner på blødningsmønsteret fra person til person, og det er dessverre ingen måte å forutse hvordan det vil bli for akkurat deg.

Spiral og p-stav er langtidsprevensjon og anbefales som førstevalg ved oppstart prevensjon. P-stav varer i tre år og er det sikreste prevensjonsmiddelet som finnes. Den er ca like lang som en fyrstikk, er myk og kan ikke knekke. Staven settes inn like under huden i overarmen, slik at den kan kjennes, men den vil ikke synes.

Dersom du ønsker spiral, er hormonspiral et godt alternativ. Det er fordi de gjerne gir mindre blødninger og er noe sikrere enn kobberspiral. Hormonspiral finnes i ulike varianter og virker som regel i fem år.

3. Hormonfri prevensjon

Kondom og kobberspiral er i hovedsak prevensjonsmidlene som ikke inneholder hormoner. Fordelen ved å benytte seg av disse, er at du beholder din egen menstruasjonssyklus. Det er heller ikke noe risiko og hormonelle bivirkninger. Det er kun kondom som beskytter mot både graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Ulempen med kondom er at den regnes som den minst sikre prevensjonsmiddelet da det er sjanse for brukerfeil. Å lære seg å sette på kondomet riktig er derfor viktig ved bruk av kondom som eneste prevensjon. Kobberspiral har god sikkerhet og du kan du ha den i 5 år. Ulempen er at menstruasjonssmerter og -blødninger kan øke.

Lykke til med ditt valg av prevensjon!