Du får høre at smitten sprer seg raskt og at man kan bli smittet selv om man er vaksiinert og at det er stor usikkerhet rundt hvor dødelig viruset er. I tillegg skjer det stadige forandringer i smittevernreglene. Denne usikkerheten og disse forandringene skaper frykt.

Frykt er en viktig reaksjon på fysisk og emosjonell fare, som har hjulpet oss mennesker overleve gjennom titusenvis av år. Dersom vi ikke hadde kjent på frykt, ville vi ikke beskyttet oss mot trusler. Derfor er det helt menneskelig, og «riktig» at du blir urolig nå. Frykten skal få deg til å vaske hendene grundig, sørge for at du holder avstand til andre og følge med på viktig informasjon.

Å være veldig urolig og redd over lengre tid kan være belastende. Det er viktig at du også gjør noe for å hjelpe deg selv med å slappe av og tenke på noe annet. Her er noen råd som vi håper kan hjelpe deg med det:

1. Lag en plan for dagen Vi finner trygghet, ro og normalitet i daglig struktur som trening, studier, ulike aktiviteter, faste holdepunkt med venner og andre sosiale treffpunkt. Når dette faller vekk kan vi oppleve mer uro. Lag en strukturert plan for dagene dine fremover; stå opp til samme tid hver dag, lag deg en god arbeidsplass hjemme, skriv ned en plan for dagen for det du skal lese / oppgaver du skal gjøre. Bestem deg for når du skal ha pauser, når du skal trene eller gjøre andre aktiviteter du pleier å gjøre.

2. Spis sunt og hold deg i aktivitet Ta vare på deg selv og helsen din så ditt immunforsvar fungerer så godt som mulig. Spis god og variert mat, hold deg i god fysisk form og forebygg sykdom ved å vaske hendene og følge rådene til Verdens helseorganisasjon (WHO). Dersom treningssentrene er stengt, kan du gå eller jogge deg en tur, eller finne et treningsprogram på youtube e.l. Kanskje du og en venn kan gå tur samtidig, med hverandre på øret?

3. Begrens hvor mye du følger med på nyhetene Dersom du er engstelig for Koronavirussmitte kan det hende at du bruker for mye tid på å lete etter informasjon i nyhetene og på SOME kanaler. Det kan virke mot sin hensikt, da noen av disse kan overdrive faren og tendere mot katastrofetenkning og det sensasjonelle. Forsøk å sjekke nyhetene en gang per dag og hold deg til troverdige kilder. Skru av automatiske nyhetsoppdateringer på telefonen. Stol på at dersom det er viktig informasjon vil du få vite om det. Husk også på at ingen nyhetskanal kan gi informasjon om din personlige risiko for å bli smittet eller for å få alvorlige komplikasjoner fra smitte.

4. Øv deg på mindfulness Vår hjerne er laget for å beskytte oss. Vi tenderer mot å fokusere på mulige trusler. Når du kjenner at du tenker mye på ting som kan gå galt, er det viktig å huske på at denne tendensen overdriver sjansene for et dårlig utfall. Mindfulness kan hjelpe deg til å refokusere på her-og-nå, og hjelpe kroppen til å slappe av. Finn en mindfulnessapp som fungerer for deg og bruk den daglig. Du kan også finne lydfiler på SiO.no/ressurser. Det er også god oppmerksomhetstrening, som er bra både for uro og for studiene dine.

5. Ikke isoler deg Unødvendig isolering kan gjøre ting verre for deg. Det er viktig å fortsette å være involvert og tilkoblet andre, særlig når vi er i en krise. Hold kontakt med venner, studiekamerater og familie, gjerne med video. Det kan hjelpe å se et kjent ansikt! Mange kjenner på samme frykt som deg og det kan hjelpe deg kjenne på det normale i disse følelsene. Forsøk å hjelpe hverandre med å holde på optimisme, latter og humør.

6. Søk hjelp Hvis du opplever at du ikke klarer å roe deg selv ned med disse rådene, så tilbyr vi i SiO Helse videosamtaler. Ta kontakt med oss på telefon 22853300 hvis du ønsker det.