Selvmord er fortsatt et tabubelagt tema i samfunnet vårt, til tross for at vi ser en mye større åpenhet nå enn før. Mange er redde for å blande seg i noe som ikke angår dem, eller for å gjøre det verre, men når vi vet at mellom 500-700 mennesker begår selvmord årlig og at rundt 5% av befolkningen har selvmordstanker, så må vi tørre å snakke om det. Å vise den vi er bekymret for at vi er tilgjengelige for å snakke om selvmord og selvmordstanker, kan faktisk hjelpe.

Hvordan kan jeg vite om noen tenker på selvmord?

Det er umulig å vite uten at de sier det selv. Noen sier det rett ut, noen gir hint som for eksempel «jeg orker ikke mer», «alle får det bedre uten meg». Noen ganger er det mer en følelse av at noe er galt, at personen har endret væremåte eller har isolert seg sosialt. En murrende magefølelse, eller en mistanke, er legitime grunner nok, til å spørre.

Hvordan kan jeg spørre om noen har selvmordstanker?

Et tips er å si hvorfor du er bekymret, og spørre dem rett ut. For eksempel: «Jeg synes det ser ut som om du har det veldig vanskelig for tiden. Du blir ikke med på ting lenger og du virker skikkelig nedfor. Tenker du på å ta livet ditt?» Ikke vær redd for at du over-dramatiserer. Hvis du spør med omsorg, vil den andre føle seg tatt på alvor. Kanskje de svarer «nei, jeg tenker ikke på selvmord», men da vet de at de kan snakke med deg om alt, og det er jo fint.

Hvis du ikke vil gå så direkte til verks, still spørsmål til tingene du allerede har oppfattet, og som har gjort deg bekymret. Hvis han eller hun har uttrykt håpløshet, kan du spørre «hva tenker du om framtiden?» Hvis den det gjelder har isolert seg sosialt, kan du spørre «hvordan har du det når du er alene da?» Hvis svarene på disse spørsmålene bekrefter mistanken din, så bør du spørre direkte om selvmordstanker.

Hva hvis vedkommende svarer ja?

Forbli rolig. Med mindre personen er veldig opprørt eller allerede har gjort noe for å skade seg, så haster dette ikke. Personen har vist deg stor tillit i å velge å dele smerten med deg, å lytte empatisk og vise respekt, er det beste du kan gjøre. Spør gjerne mer om hva som har skjedd og hvordan det føles. Mange sier at det oppleves godt å endelig få satt ord på dette og dele det med noen. Vis også at du setter pris på fortroligheten - det kan ha vært svært vanskelig for dem å åpne seg for deg.

Etter at du har lyttet en stund, kan du foreslå å finne hjelp sammen. Det første praktiske skrittet å ta, er å hjelpe han eller henne til å bestille en time hos fastlegen sin. Tilby deg gjerne å bli med på denne, dersom vennen din vegrer seg. Hvis de ikke vil ha hjelp, så må du respektere det, men prøv å formidle at du er her og bryr deg. Det er også mye hjelp i å gjøre hyggelige ting sammen, lage middag, gå på turer eller se på film for eksempel. Husk at det er opp til den som har selvmordstanker å engasjere seg med ditt tilbud om hjelp; ingen er ansvarlig for en annen persons valg.

Ta vare på deg selv også

At noen du er glad i forteller om noe så alvorlig som selvmordstanker, kan være tungt å stå i. Mye avhenger av hvordan du har det med dine egne tanker og følelser og med din tidligere erfaring. Det kan være lurt å «debriefe» med en annen venn, eller en du er trygg på, bare husk på at du ikke utleverer personen som åpnet seg for deg. Du kan også selv ringe hjelpetelefoner for å diskutere det som ble sagt og gjort i samtalen og få noen tips til veien videre.

Er det noe jeg kan gjøre feil?

Prøv å ikke avfeie med for eksempel å si «det kommer seg nok» eller «du har da ingen grunn til å være så trist». Du behøver heller ikke foreslå løsninger på problemene, å ramse opp en rekke steder de må gå eller ting de bør gjøre, kan virke inngripende på noen.

Den vanligste «feilen» er å ikke tørre å spørre.

Hvis du vil lese mer om selvmord og selvmordstanker og hvordan hjelpe andre så besøk www.elpis.no. Hvis du trenger å snakke med noen så kan du ringe/chatte med en hjelpetjeneste som Kirkens SOS, ellerMental Helse. Hvis noen er i akutt krise eller i fare så ikke nøl med å ringe 113.

Har du mistet noen i selvmord? Leve.no tilbyr sorgrupper, samtaler og informasjonsmateriale som kan hjelpe deg til å bearbeide sorgen.