Alkoholens virkestoff etanol påvirker nervesystemet og gjør deg avslappet, mer sosial og gir en lykkefølelse, ved å etterligne hjernens naturlige signalstoffer. Når alkoholen brytes ned, får du et underskudd av disse «lykkestoffene» og kroppen prøver å kompensere for dette underskuddet, ved å produsere andre stoffer som skal kvikke deg opp igjen. En slik motreaksjon gjør at du kan føle seg skvetten og nervøs.

Du har «på-vakt-stoffer» i kroppen dagen etter

Ettersom kroppens fysiologiske reaksjoner, dine følelser og dine tanker påvirker hverandre gjensidig, vil slike «på-vakt-stoffer» påvirke tankene og følelsene dine. Et annet eksempel på en slik gjensidig prosess er problemer med å sove etter å ha sett skrekkfilm. Filmen har etterlatt en fryktfølelse i kroppen, som får deg til å screene etter farer. Du blir ekstra oppmerksom på mistenksomme lyder, og tankene glir lett over på skrekkscenarioer utenfor soveromsvinduet, som øker fryktstoffene i kroppen. Når stoffene i alkoholen som ga deg frihetsfølelse, lykke og selvtillit blir brutt ned, blir nervesystemet i ubalanse, og produktet av det gir nærmest motsatte reaksjoner; skyldfølelse, nervøsitet og grubling. Med et slikt «klima» i kroppen, trekkes tankene våre mot bruddstykker av gårsdagens fest og «tolker» det inn i følelsen. Hvis du husker at du snakket veldig lenge med en person, vil du tenke at du var altfor intens og arrogant. Hvis du ikke helt husker hva du sa, vil du kanskje gjette at du sa noe teit og sårende. Konklusjonene dine vil øke de negative følelsene i kroppen, og du har det gående resten av dagen.

Usikkert hvorfor noen plages mer

Man vet ikke helt hvorfor noen er mer plaget av fylleangst enn andre. Kanskje har det en genetisk komponent, kanskje skjer det oftere om du har en mer innadvendt personlighet, er usikker sosialt eller generelt er mer var for følelser i kroppen.

Det går over

Det tar gjerne en 10-12 timer før balansen vender tilbake og nervene roer seg. Neste gang du våkner med skikkelig fylleangst, vet du altså hvorfor. Det beste du kan gjøre er å forsøke å tenke på noe annet, gå deg en tur ut, se en morsom film eller være sammen med noen du er trygg på. Og spise og drikke masse vann. Er det en episode som går på repeat og som du ikke klarer å distrahere deg fra; ta en telefon til en som var på festen og spør om denne deler din oppfatning. Kanskje opplevde de deg som morsom og sjarmerende? Skulle den andre bekrefte at du oppførte deg dårlig, er det beste du kan gjøre å ta kontakt med den det gjelder og komme med en unnskyldning. Er det mer en generell, urolig fryktfølelse over «alt» du gjorde, er det nok trygt å si at det er lite sannsynlig at du har gjort noe galt, men heller et resultat av at kroppen din bryter ned alkoholen.

PS! Dette er en artikkel som henvender seg til deg som lider av den mer irrasjonelle fylleangsten og må ikke benyttes som et frikort til å unnslippe skyldfølelse som oppstår ved gjentagende alkoholmisbruk. Dersom du opplever at andre gir uttrykk for at du oppfører deg som en drittsekk, at du lider økonomisk på grunn av ditt alkoholforbruk eller at du skader deg selv eller andre i fylla, er fylleangsten hensiktsmessig å lytte til.