Første dag på høyere studium er alltid uoversiktelig. Finner du frem på campus? Klarer du å skrive akademiske oppgaver? Hva kreves av deg på eksamen? Kommer du til å trives, få deg en gjeng? Årets semesterstart vil i tillegg bære preg av koronarestriksjonene vi har levd under de siste månedene. Vil dette få konsekvenser for ditt faglige tilbud? Din tilhørighet til Oslo? Og hva med fadderuka, -blir den like bra?

Still forberedt og skaff deg kontinuerlig informasjon

Lærestedene jobber på spreng med å kunne tilby deg en kvalitativt god undervisningshøst til tross for korona. Informasjon vil bli gitt på lærestedets nettsider, sørg for å holde deg oppdatert. Prøv å forberede deg som best du kan til faget du skal ta. Søk opp fagkoden på lærestedets hjemmesider, hvor du finner beskrivelse av emnet, læremål og informasjon om eksamen. Lag deg en grov oversikt over de kommende månedene fram mot eksamen, slik at du er forberedt på hva som kommer og kan planlegge tiden fram mot eksamen allerede nå. Les gjerne denne artikkelen om tidsplanlegging. Et annet tips for å få god oversikt er å se på tidligere eksamensoppgaver gitt i ditt fag, noen tema som går gjerne igjen og er sentrale i pensum.

Skap gode rutiner og vaner med en gang

Har du gode rutiner i studiehverdagen din, blir studietiden lettere. Hvilke vaner du vil innarbeide deg? Hvilken døgnrytme vil du velge for deg selv? Hvilken studieteknikk fungerer best for deg? Hvor skal arbeidsplassen din være? Hjemme, eller på lesesal med andre? Hvordan skal du forberede deg til forelesninger? Gi deg selv rom til å prøve og feile for å finne frem til din egen arbeidsmetode, slik at din nye vane blir til noe du liker. Denne artikkelen om overgangen fra elev til student gir deg gode råd på dette.

Hvordan forberede seg til digital undervisning?

Universitets- og høyskolestudier er lagt opp til at du selv styrer egen tid. Med digitale forelesninger blir det enda mer opp til deg. Mange studenter rapporterer til oss at de liker fleksibiliteten som kommer med dette. Hvordan det blir for deg, avhenger nok mye av din egen innstilling. Du kan jo i prinsippet sette på vekkeklokka fem minutter før og se på forelesningen mens du gnir søvnen ut av øynene. Vil du ha et godt utbytte av en digital forelesning, bør du forsøke å forholde deg til den som om den skulle være i et auditorium. Vanlige morgenrutiner med frokost og tannpuss først er lurt, og forsøk å unngå å bruke senga som arbeidsplass. Hvis du ikke har andre alternativer, re senga og sørg for å ha god luft og lys i rommet. Se forelesningen på den største skjermen du har tilgjengelig, og sett deg godt til rette med blokk eller pc tilgjengelig for notater. Det gir en annen opplevelse og gjør det lettere å holde fokus fremfor å se forelesningen på mobilen. Mange biblioteker tilbyr egne rom hvor du kan se en forelesning uforstyrret. Les mer om studiemestringstips til hjemmekontor her

Få oversikt over teknologien

Sett deg inn i programmene lærestedene bruker og lær deg disse slik at du stiller forberedt til den første digitale forelesningen. Ta notater og skriv gjerne ned spørsmål til deg selv hvis det er ting du ikke forstår. Dersom foreleser inviterer til spørsmål; husk at du lærer mye av å tørre å spørre, og at det er godt for foreleser å se at du er engasjert og nysgjerrig.

Digitale studiegrupper

Tenk igjennom om du kan foreslå å samle en liten gruppe medstudenter for å følge en forelesning sammen, til tross for at den er digital. Da er det lettere å få til samtaler i etterkant. Å diskutere fag med andre gir en fantastisk mulighet til større innsikt. Det er også lettere å stille spørsmål til noen få medstudenter om noe du ikke har forstått, enn til et helt «auditorium» fylt av fremmede. Et annet forslag kan være å ta initiativ til et digitalt «lunsjrom» for faddergruppa eller klassen din. Et fast tidspunkt hver dag hvor dere kan logge dere på og ha pause sammen. Det kan hjelpe på å innarbeide gode vaner, i tillegg til at du får mulighet til å bli kjent med dine medstudenter.

Hvordan gjøre det beste ut av «sosiale» møter digitalt

Det kan være utfordrende med typisk «bli kjent med prat» online, når du ikke får sett andre inn i øynene og ikke ser kroppsspråk og mimikk på samme måte. Flyten i samtalen blir ofte dårligere og terskelen for å komme med spontane spørsmål og småkommentarer er høyere, særlig hvis dere møtes flere samtidig. Det er likevel samme prinsippene som gjelder her: Vis interesse, still spørsmål og fortell åpent om deg selv. Prøv å unngå at kommunikasjonen blir enveis; kommenter på hva de andre har sagt, si at du kjenner noen fra hjemstedet de fortalte om, eller at du synes hobbyen den andre nevnte er interessant. Ha kameraet på der det er mulig, for å vise at du er oppmerksomt tilstede.

Det er lett å sensurere seg selv og ikke tørre å stille spørsmål når vi ikke kjenner mottakeren. Husk at du blir satt sammen med andre nye studenter og at du ikke er alene om å være ny og uerfaren. Bruk «nybegynnerkortet» så ofte du kan i begynnelsen, for det blir bare vanskeligere å spørre etter hvert som tiden går. Dersom du møter mer erfarne studenter, så husk at de også har vært nye en gang og sikkert hjelper deg med glede.

Vær sosial, men gå din egen vei.

Det kan være slitsomt å være sosial når man ikke kjenner noen. Det positive er at veldig mange er i samme båt som deg. Ta initiativ til kontakt, om det er i kafekøen, i hybeloppgangen, på forelesning eller digitalt. Det tar tid å finne «sin gjeng» men det kan gå fortere dersom du selv er oppsøkende og kler deg med ditt beste smil. Les denne artikkelen dersom du trenger flere råd om hvordan bli kjent med andre.

Bruk denne tiden til å bli kjent med dine nye omgivelser og ditt nye liv som student. Utforsk nabolaget og byen, selv om det kanskje føles uvant å gå alene på kino, på campus, på utstillinger eller på søndagsturer. Det vil gjøre deg tryggere på omgivelsene og kanskje gi deg tips til steder å gå når du har skaffet deg nye venner. Jobb med å trives i ditt eget selskap. Du trenger deg selv som en god støttespiller; si vennlige ting til deg selv. Minn deg på at du er i en overgangsfase og at det er normalt å kjenne på ensomhet og utrygghet da. Og sist, men ikke minst; vær tålmodig. Det tar tid å bli kjent med andre, men i mellomtiden blir du garantert bedre kjent med deg selv.

Podcasttips: På helsa løs - Semesterstart