Hvorfor eksamensangst?

Eksamensresultatet og karakterene er en viktig portåpner til videre studier og yrkeskarriere. For mange oppleves det som om det står mye på spill, og at denne ene prestasjonen blir lisviktig. Det er viktig at du anerkjenner at nervene er et utrykk for at du ønsker å prestere bra, du har ambisjoner! Det betyr likevel ikke at du presterer dårligere dersom du får hjelp til å bedre mestre nervene.

Bekymret for manglende motivasjon

Motivasjon er en herlig følelse, men den dukker ikke opp på kommando, og er ofte fraværende i eksamenstida, særlig hvis du er sliten. Du kan likevel klare eksamen. Det du trenger når motivasjonen er slunken, er en arbeidsplan for dagene som gjenstår til du er ferdig. Vær sjef, lag en plan og følg den, uten å tenke for mye på hvordan du føler deg før du går i gang. Ikke vent på at motivasjonen skal komme til deg, men håp på at motivasjonen kommer når du har jobbet en stund. Her kan du få tips til hvordan lage en slik plan.

For stort fokus på prestasjon

Eksamensangst skyldes ofte at vi tenker for mye på selve prestasjonen og glemmer de mange små oppgavene på veien mot eksamen. Å prestere betyr ikke å gjøre noe BEST. Prestere betyr å yte. Fokuser på planen din, på å yte noe i dagene frem mot eksamen, ikke på hva resultatet blir.

Når tanker om at eksamen kommer til å gå dårlig dukker opp, prøv å trekke pusten dypt, si til deg selv at det er greit å være redd for å stryke, men du skal ikke gå inn i den forestillingen nå, det skaper bare stress og dårlig fokus. Nå skal du fokusere på oppgavene foran deg, en etter en. Sitter frykten hardt; ta deg en gåtur og trekk frisk luft, mens du kikker på omgivelsene rundt deg. Ikke gå inn i tankene om hvordan verden raser når du stryker, det har ikke skjedd ennå! Trenger du hjelp til å finne fokus kan du prøve en meditasjonsøvelse

Følelse av å ikke ha kontroll

Ingen vet hvilke spørsmål som kommer på eksamen, og ingen vet med sikkerhet at det kommer til å gå bra. Men du vet ikke at det kommer til å gå dårlig heller. Noen misliker følelsen av manglende kontroll så mye, at de tar det som et tegn på at det går mot stryk. Hvis du vil ha kontroll; fokuser på det du kan kontrollere; følg arbeidsplanen din, gi deg selv sunn mat, gode pauser (hjernen må få hvile i blant) og minst én koselig ting hver dag, som en god middag, en tur på kino eller en morsom samtale.

Finn frem styrke

Dersom du tenker at det går dårlig på eksamen, vil du bli nervøs. Hodet sender skrekkfilmer i beste sovetid, om jernteppe, panikkanfall, uløselige oppgaver, skuffede foreldre, arbeidsledighet og fordømmelse. Øv heller på å se for deg at det kan gå bra. At du jobber konsentrert, henter fram kunnskap fra hukommelsen og viser frem det du har lært i løpet av året. For å få dette til kan det lønne seg å også øve på det du er GOD til. Det styrker selvtilliten og det blir lettere å se for seg at det kan gå bra.

Lykke til -vi heier på deg!